2020 – wat een basketbaljaar!

2020 – het was een jaar dat ons nog lang in het geheugen zal blijven. Een jaar waarin de basketbalcompetitie van de ene op de andere dag afgelopen was. Een jaar waarin we ineens buiten gingen basketballen. Een jaar waarvan we met veel creativiteit en inzet toch nog een leuk en sportief jaar konden maken. Wij willen nog even terugkijken wat we dit jaar gedaan en bereikt hebben, voordat we ons volledig om het nieuwe jaar gaan richten.

Terugblik

Competitie

Het afgelopen basketbalseizoen kwam door de uitbraak van het coronavirus en de maatregelen om de verspreiding daarvan tegen te gaan halverwege maart voortijdig en abrupt tot een einde. De basketbalbond NBB had alle geplande wedstrijden afgelast en er werd besloten geen kampioenen in de verschillende klassen aan te wijzen. Eigenlijk een beetje jammer want een aantal van onze teams lagen op koers om kampioen te worden.
 

Jeugdsponsoractie

Ook dit jaar hebben de Hornets weer meegedaan met de Poiesz Jeugd Sponsoractie. Helaas moest ook deze actie voortijdig beëindigd worden i.v.m. de uitbraak van het coronavirus. Om de jeugdverenigingen alsnog te sponsoren, heeft de Poiesz daarom besloten om alle deelnemende verenigingen een cheque ter waarde van € 1000 te overhandigen. Wij zijn daarmee ontzettend blij want van dit geld kunnen we weer nieuwe ballen en andere materialen aanschaffen.

 
Buitentrainingen

Nadat het basketbalseizoen in maart abrupt tot stilstand was gekomen, leek het enige tijd erop dat we voor de zomer helemaal niet meer zouden kunnen basketballen. Gelukkig konden wij dankzij een aantal versoepelingen voor de jeugd, de inzet van bestuur en trainers en het mooie weer in mei de draad weer oppakken – maar dan wel buiten, op het basketbalveldje in Tytsjerk. Niet alleen de jeugd mocht weer basketballen, ook de U22 en de heren mochten enkele weken later het veld weer op voor een potje (3×3) basketbal.
 

3×3 basketbal en We Here Fryslân

Tijdens de buitentrainingen hebben we in Hurdegaryp het 3×3 basketbal geïntroduceerd. Op 3 juni 2020 hebben wij ons officieel aangesloten bij We Here Fryslân, een samenwerking van Friese basketbalclubs. Tijdens een bijzondere training die door Aris-speler Reinder Brandsma verzorgd werd, hebben we een handtekening gezet onder deze samenwerking. Onder het toeziend oog van vertegenwoordigers van We Here Fryslân en het Jeugdfonds Sport & Cultuur, waarvan Reinder Brandsma ambassadeur is, werd er getraind en speelde de jeugd een aantal 3×3 partijtjes. Het enthousiasme spatte ervan af en na afloop van de training was iedereen het erover eens dat het een zeer geslaagde avond was.
 

Mixtoernooi en ALV

Helaas konden wij door alle coronamaatregelen afgelopen jaar geen mixtoernooi organiseren. Daarmee viel ook de Algemene ledenvergadering, die we traditioneel tussen het ochtend- en het middagprogramma van het mixtoernooi organiseren, in het water. Op 3 oktober jl. hebben we de ALV dan alsnog digitaal kunnen organiseren.
 

Het nieuwe seizoen

Na de zomervakantie leek het erop dat we weer met een reguliere basketbalseizoen konden starten. Van de 6 teams in de competitie maakte er ook voor het eerst in jaren weer een damesteam (V20) deel uit van de HBV Hornets. Daarnaast hebben we nog een heren recreanten team (18+ jaar) en een peanutsteam (6-9 jaar). Kortom, bij ons kan nu echt iedereen tussen 6 en 99 jaar basketbal spelen.
 
Toch begon ons basketbalseizoen iets anders dan gebruikelijk. Er waren allerlei protocollen waar we ons aan hoorden te houden en tijdens de eerste wedstrijden en de trainingen was nauwelijks of zelfs geen publiek toegestaan. Maar ondanks deze regels waren we ontzettend blij dat we eindelijk weer basketbal mochten spelen.

Om toch het contact met de ouders, opa’s , oma’s en onze trouwe fans te kunnen houden, hebben we in samenwerking met andere basketbalclubs een partij kunnen vinden die een livestream kon realiseren. Zo waren een aantal wedstrijden via deze livestream te volgen. Helaas mochten we er niet lang van genieten want in oktober werd de competitie opnieuw stilgelegd en op 15 december gingen we de tweede lockdown van dit jaar in waardoor we ook niet meer mogen trainen. Nu blijft het wachten totdat we de trainingen en hopelijk ook de wedstrijden weer mogen oppakken.
 

3×3 Toernooien & Leader opleiding

Gedurende de zomervakantie heeft een aantal spelers de 3×3 handschoen opgepakt. Via zogenaamde open Whatsapp groepen zijn leden en ook niet leden benaderd om 3×3 te komen spelen. Dit vond plaats op de maandagen in Tytsjerk, woensdagen in Dokkum en vrijdags in Heerenveen. En deze uitnodigingen werden met veel enthousiasme ontvangen. Het 3×3 spel was een groot succes en is voor ons een blijvertje. Nu zijn we bezig om dit ook in de zaal voort te zetten.

Op 31 oktober en op 14 november is er een eerste voorzetting gekomen aan het 3×3 basketbal. Zo hebben onze jeugdleden tot 18 jaar op beide zaterdagen een onderlinge 3×3 competitie kunnen spelen.

Om deze speelvorm naar een hoger niveau te tillen, werden er 10 jeugdspelers opgeleid tot 3×3 leader, een soort trainersopleiding maar dan specifiek voor de 3×3 speelvorm. De opleiding gebeurde in samenwerking met basketbalvereniging “Arrows” uit Dokkum. Zij zouden hun opleiding de eerste zaterdag van de kerstvakantie afsluiten met de organisatie van een 3×3 basketbaltoernooi. Na 8 weken zwoegen zouden ze in het bezit van het felbegeerde papiertje komen. Door de actuele lockdown moeten we het 3×3 toernooi doorschuiven naar 2021. We hopen dat we dan snel een aantal 3×3 leaders erbij hebben die de komende tijd het voortouw zullen nemen in de organisatie van 3×3 activiteiten.

Vind je dit ook interessant? Het lijkt erop dat we deze opleiding ook volgend jaar weer kunnen aanbieden aan geïnteresseerde leden. Laat aan je trainer weten als je interesse hebt om zelf leader te worden.
 

Grote Clubactie

Ook dit jaar hebben we weer meegedaan met de Grote Clubactie. Voor het eerst kon je de loten ook digitaal verkopen. En dat was een groot succes, zeker in deze coronatijden. Wat hebben we samen een mooi bedrag kunnen ophalen: € 889,40. Een groot compliment aan iedereen die hieraan heeft bijgedragen.
 

U22 & Heren Recreanten

Met veel creativiteit konden wij onze jeugdspelers tot 18 jaar dit jaar ondanks alle coronamaatregelen toch nog veel basketbalplezier bieden. Voor onze 18+ leden zag het een stuk minder rooskleurig eruit. Zij mochten voor de zomer pas veel later dan de jeugdleden weer beginnen met trainen en sinds de herfstvakantie is het voor hen helemaal niet meer mogelijk om te basketballen of te trainen. Dat vinden we als vereniging erg jammer. Daarom hebben we bekeken op welke manier we ook deze groep een beetje tegemoet kunnen komen. We hebben besloten dat we in ieder geval voor de maanden november en december van alle leden die 18+ zijn geen contributie gaan innen. Vanaf nu zullen we per periode bekijken of en in hoeverre trainingen mogelijk zijn en bepalen dan per periode of en hoeveel contributie geïnd wordt.
 
Net voor de kerstvakantie had de gemeente toestemming gegeven dat ook onze 18+ leden weer, al was het met veel beperkingen, weer in de zaal mochten trainen. Dat is natuurlijk niet hetzelfde als een heerlijk potje basketbal spelen maar het leek toch weer mogelijkheden te geven om een balletje te gooien, wat aan de conditie te werken en, ook niet geheel onbelangrijk, elkaar weer even te zien. Helaas heeft de actuele lockdown ook deze ontwikkeling weer tot stilstand gebracht.