Teamindeling seizoen 2018/2019

Het einde van het basketbal seizoen 2017/2018 nadert en dat betekent dat we ons als vereniging begin mei in de nieuwe competitie kunnen inschrijven. Op de achtergrond zijn we als trainers/coaches al een tijdje bezig om te kijken naar de teamindelingen voor volgend seizoen. De concept teamindeling is begin april goedgekeurd door het bestuur en daarmee zijn wij nu voldoende ver om de indeling voor het volgende seizoen met jullie te delen.

Voor een relatief kleine vereniging zoals HBV Hornets is het elk jaar weer puzzelen om alles rond te
krijgen. We gebruiken dan ook een aantal afwegingscriteria die we graag met jullie delen. Deze
afwegingen om tot een teamindeling te komen zijn:

Leeftijdsbeginsel

Het leeftijdsbeginsel houdt in dat we 1 januari als peildatum nemen om te bepalen welke leeftijd een speler heeft. Vervolgens wordt hij of zij ingedeeld in het team wat past bij deze leeftijd.

Teams intact houden

Omdat bepaalde teams langere tijd al met elkaar trainen en wedstrijd spelen willen we pogen de team zoveel als mogelijk intact te laten en zo weinig mogelijk verstoring daarin aan te brengen.

Naar boven mag, naar beneden niet

Een speler mag meedoen met een ouder team, andersom een oudere speler mag niet meedoen aan een jonger team.

Dispensatie

De situatie waarin we dispensatie op de regels aan de bond moeten vragen, willen we zoveel mogelijk voorkomen. In bijzonder gevallen mogen er maximaal 2 spelers dispensatie krijgen. Hiermee sluiten we aan op de richtlijnen van de bond.

De conclusie van dit alles is dat we gelet op de leeftijd van de spelers tot een aantal teams komen, en
dat ziet er als volgt uit:

  • Peanuts (4 spelers, geboren na 2008);
  • U12 (8 spelers, geboren tussen 2007 en 2008);
  • U14 (6 spelers, geboren tussen 2005 en 2006, de oudere U12 spelers worden U14);
  • U16-1 (7 spelers, geboren tussen 2003 en 2004, het huidige U14 team wordt U16);
  • U16-2 (12 spelers, geboren tussen 2003 en 2004; het huidige U16 team blijft U16);
  • U20 (6 a 7 spelers, geboren tussen 1999 en 2000; het huidige U18 team wordt U20);

Bij voorkeur heeft een team 8 of meer spelers. Zoals jullie kunnen zien, zijn er aantal teams waar we dat op dit moment niet waar kunnen maken. We zullen daar dan met zogenaamde bankspelers (jongere spelers) het team regelmatig moeten aanvullen.

Op dit moment zijn we nog druk in gesprek om een aantal heren vanuit Arrows Dokkum toe te voegen aan de heren van de Hornets, met als doel ook een team in de heren competitie in te schrijven. Of ons dat gaat lukken is nog even afwachten.

We leggen op dit moment de laatste hand aan de indeling van de teams. Mochten er nu onduidelijkheden of vragen zijn, stel ze dan gerust aan de trainers.

Namens de trainers,
Fokko de Vegt
Technische commissie